Przepis na kiełbasę, kabanosy, parówki z nutrii

Mięso nutrii zaliczane jest do mięs dietetycznych, o wysokich walorach smakowych i odżywczych. Prym wśród jego smakoszy wiodą mieszkańcy Niemiec. Oceniają je oni na poziomie mięsa cielęcego. Polacy jeszcze nie do końca poznali się na tym smakołyku. A szkoda, ponieważ ma ono ogromną wartość biologiczną, pod względem składu chemicznego nie ustępuje króliczemu, drobiowemu czy cielęcemu. Ma nad nimi dużą przewagę, którą jest cena. Należy bowiem do najtańszych mięs oferowanych na rynku. Dlaczego więc nie spróbować zrobić z niego takich rarytasów jak nutriowy pasztet czy kiełbasa? Zadanie z pozoru może wydawać się nieco trudne. Nie warto się jednak zniechęcać! Jeśli będziesz postępować według przepisu nie ma możliwości nie podołania zadaniu. Wystarczy spróbować, a z pewnością nie będziesz chcieć kończyć pracy w kuchni.

 

Kiełbasa z mięsa nutrii

Składniki :

  • kilogram mięsa z nutrii
  • 15 dag słoniny
  • 1 g saletry
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • pieprz do smaku
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • jelito cienkie

Mięso nutrii oddzielić od kości, drobno pokroić, wymieszać z solą i saletrą, ułożyć na misce, przykryć i odstawić na całą dobę w chłodne miejsce. Następnie mięso razem ze słoniną przekręcić dwukrotnie przez maszynkę, dodać mąkę ziemniaczaną, inne przyprawy, około 1,5 szklanki przegotowanej, letniej wody i dokładnie wyrobić. Osłonki napełnić ciasno masą, wiązać sznurkiem małe wianki, następnie kiełbasę obsuszyć i uwędzić. Przed podaniem kiełbasę parzyć około 20 min, w prawie wrzącej wodzie. Kiełbasa jest nietrwała i nie należy jej przechowywać.

 

Serdelki z nutrią

Składniki :

  • kilogram wieprzowiny
  • 0,25 dag słoniny
  • pół kilograma mięsa z nutrii
  • 2 g saletry
  • około 5 dag soli
  • pół łyżeczki cukru
  • pieprz
  • jelita

Mięso pokroić w drobne kawałki, wymieszać z solą i saletrą. Potem pozostawić na jedną dobę. Następnego dnia mięso przekręcić przez maszynkę ( za drugim razem przez gęste sito ). Dodać przyprawy i około dwie szklanki wody. Masę mięsną bardzo dokładnie wyrobić. Napełniać masę jelita i przewiązywać co 10 cm. Serdelki obsuszyć i uwędzić w zimnym dymie. Przed podaniem sparzyć we wrzątku.

 

Salami polskie

Składniki :

  • 1,30 kg wieprzowiny z łopatki
  • 50 dag mięsa z nutrii
  • 50 dag słoniny
  • sól
  • 3 g saletry
  • pieprz mielony do smaku
  • szczypta papryki

Mięso i słoninę zmielić w maszynce z drobnym sitem, dodać przyprawy i bardzo stanrannie wyrobić masę. Ułożyć wyrobione mięso w kamiennym garnku, ciasno ubić, przykryć ściereczkę i pozostawić do następnego dnia. Masę mięsną najlepiej nałożyć do prostego jelita wieprzowego. Nakładać niezbyt długie batony i szczelnie zawiązywać końce. Kiełbasę obsuszać przez dwa, trzy dni i wędzić w zimnym dymie przez 4-6 dni, a następnie jeszcze suszyć.